суботу, 4 листопада 2017 р.

Вчимось граючи













Дипломи та курси












Матеріали до уроків












ТЕМА: «ВИКОРИСТАННЯ МУЛЬТИМЕДІЙНИХ ПРЕЗЕНТАЦІЙ НА УРОКАХ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ»

Тема: «ВИКОРИСТАННЯ МУЛЬТИМЕДІЙНИХ ПРЕЗЕНТАЦІЙ  НА УРОКАХ  АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ»

 

                                               Не досить знати – треба  й   застосовувати.
                                                                                    
Не досить хотіти – треба й робити.

                                                                     Й. Гете


Презентація (спосіб подання інформації) — інформаційний чи рекламний інструмент, що дозволяє повідомити потрібну інформацію про об'єкт презентації в зручній для одержувача формі.
Мультимедійна презентація — набір слайдів і спецефектів (слайд-шоу), текстовий вміст презентації, нотатки доповідача, а також роздатковий матеріал для аудиторії, що зберігаються в одному файлі.
Мультимедійні  презентації  можуть  бути  проведені  людиною,  показані через  проектор  або  інший  локальний  пристрій  відтворення,  завантажені  з Інтернету, відтворені за допомогою технологій потокового передавання даних,  адаптовані  для трансляції  по  телебаченню чи використані як  екранна заставка на комп’ютері.
Чергування або комбінування в презентації тексту, графіки, відео та зву­кового ряду дає можливість донести до слухачів  потрібні  відомості макси­мально наочно та полегшує сприйняття  її змістової частини.  Крім того, перевагами  використання  мультимедійних  презентацій  є  економічна  вигода та багатофункціональність  (мал.  12.1).
Основою  будь-якої  мультимедійної  презентації  є  сюжетна  лінія,  сце­нарій та навігаційна структура.  Навігаційна структура є  особливою рисою мультимедійних  презентацій,  оскільки  забезпечує  користувачеві  мож­ливість  безпосередньо  керувати  процесом  показу  мультимедіа  (інтерактивність).  До  елементів  інтерактивності  можна  віднести  використання гіперпосилань  та  кнопок  дій.  За  допомогою  засобів  навігації  можна,  наприклад, організувати швидкий доступ до потрібних даних та переміщення до потрібного слайда або розділу.
Часто, щоб допомогти створити і передати зміст презентації використовуються програми для показу презентацій, такі як Microsoft PowerPoint, Apple Keynote, OpenOffice.org Impress чи Prezi. Сучасні веб-застосунки, такі як Google Docs, SlideRocket та emaze також дозволяють створювати презентації спільними зусиллями кількох географічно розділених людей. Веб-розробники часто створюють презентації як звичайні HTML-сторінки, доповнені скриптом для зміни слайдів.[4]
Щоправда, головним в презентації є все таки те що розповідає доповідач, а зображення на екрані — лише допоміжне
Слайд-шоу (англ. Slide show) — відеокліп, що формується з фотографій. У класичному розумінні слайд-шоу складається з фотографій з ефектними переходами між знімками і супроводжується приємною музикою. Але сучасне слайд-шоу — це не фотографії під музику. Це фільм, який дійсно створюється з фотографій, але оперує законами кіно. Створення сучасного слайд-шоу вимагає осмисленого сюжету, підлеглого законам логіки; правильного стикування сусідніх планів, ретельної роботи зі звуком. Тому, гарне слайд-шоу — демонструє не просто фотографії, а передає цілісну атмосферу від перегляду фотознімків.
Комп'ютерні програми в даний час використовуються в багатьох шкільних дисциплінах і змінюються методи навчання протягом навчального плану.  Комп'ютери і мобільні пристрої стають плідними в the classrooms, викладачі все частіше отримують ширші можливості щодо залучення мультимедійних ресурсів в класі. Вчителі могли б створити презентацію для керівництва у навчанні учнів, або включити  відео, щоб показати нову концепцію. Учні можуть розповідати цифрові історії, створювати фільми і видавати звук як подкасти.
Мультимедійна презентація є спеціальна інтерактивна технологія, поєднання спеціальних апаратних і програмних програм, які можуть містити текст, зображення, графіки, слайд-шоу, звукові ефекти і усне мовлення супроводу, фільмів і анімації. В даний час мультимедійна презентація є одним з найбільш поширених і корисних засобів для ілюстрації навчального матеріалу. Вона надає можливості зробити взаємодію учня з віртуальними об'єктами або процесами пізнання, які відображаються на екрані. Використання мультимедійної презентації дозволяє створювати інформативне і візуальне зображення об'єкта. Це також сприяє імітуванню реальності шляхом участі в процесах, що відбуваються на екрані.
Мультимедійні презентації дають викладачеві можливість візуалізації статичної і динамічної  інформації зручно і ефективно, підготовки завдань і вибір навчальних матеріалів. Залежно від того, як вони використовуються мультимедіа може забезпечити мотивацію для навчання і стати альтернативою традиційної оцінки.
Для того, щоб створити мультимедійні презентації вчителі можуть використовувати добре відомі програмні засоби, такі як Microsoft PowerPoint, Macromedia  Flash, Picasa, Photodex ProShow і так далі. Наприклад, на  уроках англійської мови різні презентації можуть бути зроблені відповідно до теми, за допомогою комп'ютера і діапроектора. Крім того, сучасне мультимедійне програмне забезпечення може розширити можливості викладачів створювати аудіо-візуальні теми оповідання за участю фактичного учасника-учня (навчання відеоіграми). Adobe Flash пропонує стандартні продукти, які допомагають розробникам у створенні таких додатків.
З досягненнями в області інформаційних технологій, таких як мультимедійні додатки і інтерактивне програмне забезпечення, викладачі можуть підвищити рівень грамотності і розуміння з будь-якої теми. Уроки з аудіо і відео компонентами, в яких безпосередньо беруть участь самі діти ,досягають більшого результату у порівнянні з традиційними методами викладання , заохочуючи більше учнів до участі в класі і підвищуючи їх рівень розуміння. Нова технологія також допомагає інвалідам або дітям з неблагополучних сімей, що беруть участь в справі,  до якої вони колись були не в змозі приєднатися, завдяки допоміжним програмам і пристроям.
Нещодавно додані функції оснастили сьогодні презентації програмного забезпечення з можливостями гіпермедіа, які дозволяють більш динамічний досвід. Через гарячі точки користувачі можуть натиснути на гіперпосилання для переходу до інших слайдів, інших презентацій, або навіть веб-сайтів. Відео та звук можуть бути творчо вбудовані в слайдах (Roblyer & Дерінг, 2012).
Roblyer і Дерінг дають три причини чому вчителі повинні використовувати презентації  як «складного, багатофункціонального інструменту в класі» (2012, стор. 128):
Презентації допомагають вчителям організувати своє мислення по темі. Учитель повинен продумати, що він або вона буде говорити і в якому порядокові, по суті планування ідеальної підготовки до уроку. Вони також допомагають з секвенуванням і розбиванням великої концепції на більш дрібні частини. Крім того, за допомогою мультимедійного програмного забезпечення презентації «надають проспект, по якому учні можуть вчитися через акт організації інформації» (Siegle & Foster, 2000., стор. 3).
Презентації, коли зроблені добре, посилюють і підтримують те, що говорить вчитель, особливо при наявності відповідних інструментів гіпермедіа як графіки, зображення і звук . У презентаціях також беруть участь діти, які мають різні когнітивні стилі навчання. «Когнітивні принципи припускають, що когерентна суміш словесно-візуального матеріалу підвищує збереження наукових понять більш, ніж тільки словесного». (Marek & Christopher, 2002, стор. 70).
Презентації дозволяють учням практикувати спільні навички, особливо через сайти  Slideshare або Google Docs . Вони можуть працювати разом в Інтернеті одночасно.


Дослідники вивчили технологію викладання протягом багатьох років, і вони «дивилися на його вплив на обидва освітніх процеси і результати» (Roblyer & Дерінг 2012, стор. 128). У той час як учні в цілому реагують більш позитивно на презентаційне посилення навчання, вплив багато в чому залежить від того, як викладачі використовують такі інструменти (Roblyer і Дерінг, 2012). Одне дослідження Siegle і Фостер (2000) показали, що використання мультимедійних презентацій допомогли підвищити  оцінки успішності. Крім того, і це були сильні переваги, знайдені в 2000 році, презентації можуть допомогти  бути активними ,а не пасивними учнями, розвивати дослідницькі навички, заохочувати спільне навчання і рішення проблем, а також брати участь в більш осмисленому навчанні (Siegle & Foster, 2000). Вчителі, які добре моделюють використання мультимедійних технологій для вкладання англійської мови також допомагають у професійній підготовці учнів в області застосування таких технологій (Marek & Christopher, 2002).  Дослідження показують, що вчителі не повинні скидати з рахунків презентації як потенційно ефективний інструмент для навчання.
Наступні ідеї з Roblyer і Дерінг (2012) показують ефективність використання презентацій програмного забезпечення:
- презентація інформаційних зведень: при спробі сфокусувати увагу учнів на конспектування;
- демонстрації матеріалів для обговорення: різноманітні схеми, граматичні таблиці;
- уявлення ілюстративних проблем і їх рішення;
- екрани практики: орфографічна і лексичний огляд, стан , і т.д.;
- екрани оцінки: зображення тварин або інструментів, есе підказок;
- короткі підручники: огляди простих понять, як граматика ;
- книжкові звіти: вчителі можуть надати шаблони для учнів, щоб заповнити відсутню інформацію;
- учнівські презентаційні проектні роботи : потужна стратегія, де студенти створюють окремі або невеликі групові проекти і  пізніше представляють свою роботу в класі.
Комп'ютери активують вчителя і роботу учнів, забезпечують диференціацію та iндивідуалізацію  навчання, активізують міждисциплінарні зв’язки. Крім того, впровадження мультимедійних технологій у сферу освіти робить роботу вчителя легше, сприяє навчанню учня , підвищує ефективність і якість процесу навчання.
Використання комп'ютера дозволяє створити атмосферу яка загострює інтерес і цікавості учнів. В даний час з використанням мультимедійних презентацій на уроках англійської мови є дуже актуальним, оскільки вони сприяють формуванню навичок і створення атмосфери співпраці.
Під час перегляду презентації або після того, як дивився його вчитель має можливість повернутися до деяких аспектів багато разів, коли це необхідно, наприклад, при розгляді матеріалу або під час виконання вправ. Все це дає можливість зробити процес викладання краще.
Урок який супроводжується мультимедійною презентацією дуже цікавий і повчальний, оскільки мультимедіа є сучасною комп'ютерною інформаційною технологією, яка може об'єднати текст, звук, зображення, відео, графічне зображення і анімацію. Кожен з цих компонентів має свої виразні засоби та дидактичні можливості, які роблять процес викладання краще і ефективніше.
Є деякі основні можливості мультимедійних презентацій в уроках англійської мови:
- сприяння мотивації учнів;
- активізація навчальної діяльності учнів;
- індивідуалізація процесу навчання;
- надання різних форм представлення інформації;
- надання різних типів завдань;
- створення навчальних оточуючих, яка забезпечує студентів занурюючись в уявний світ, в деякому навчанні і робочих ситуаціях;
- можливість відтворення будь-якого фрагмента навчальної діяльності.
Презентації що використовуються найбільш часто є ті, які зроблені за допомогою програми PowerPoint, до яких відносяться:
- презентації для теоретичного матеріалу;
- презентації для уроків перегляду;
- презентації для уроків тематичного контролю.
Мультимедійні уроки повинні мати певну структуру
I. Мотивація.
II. Предмет і довгоочікувані результати уроку.
III. Основна частина уроку, який може включати в себе: теоретичний матеріал, короткі тексти, відео, аудіо, зображення, анімацію.
 Ці програми можуть дозволити вчителям додавати звук, відео і навіть інтерактивні діаграми і графіки до слайдів. Ви могли б, наприклад, проектувати карту, яка демонструє різні зміни в міру просування вздовж лінії часу. Якщо  комп'ютерна система в класі має доступ до Інтернету, ви можете гіперпосиланням зайти в World Wide Web , де можна знайти матеріали до уроку.
 Використання мультимедійних презентацій при підготовці та проведенні уроків англійської мови.
№ з/п

Засіб

Етап уроку,  мета використання

1
Презентація Power Point


Активізація ЛО по темі
Фонетична зарядка
Введення нових ЛО або граматичного матеріалу
2.

Відео та аудіофайл

Мотивація навчальної діяльності учнів;
Розвиток навичок аудіювання, усного мовлення, письма

3.


Документ Word:
- з використанням форм


використання надбудов (макросів)

Тести для перевірки рівня засвоєння фактичних знань, рівня сформованості вмінь, засвоєння лексичного матеріалу тощо з подальшим друком на мережевому принтері

Створення роздаткових друкованих матеріалів (тексти  з пропусками різних типів; кросворди, судоку, сканворди тощо)

4.

Hot Potatoes

тренування у використанні лексико-граматичного матеріалу, перевірка рівня засвоєння у різних формах (тесту з множинним вибором, співставлення, тексти з пропусками з можливістю вибору відповіді з запропонованих та визначення власної відповіді з встановленням обмеження у часі та без нього тощо)

5
ППЗ

Створення цілісної структури уроку з запропонованих модулів


Як видно з представленої таблиці, використання інформаційно-комунікативних технологій можливе на будь-якому етапі уроку. Вибір конкретного засобу залежить щонайменше  від таких факторів:
·        технічне забезпечення навчально-виховного процесу в конкретному закладі освіти;
·        рівень підготовки вчителя і учнів до  використання ІКТ;
·        стабільність роботи програми / ППЗ, надійність збереження результатів діяльності учнів та вчителя;
·        забезпечення програмними засобами з дотриманням ліцензійних угод відповідно до чинного законодавства.
Аналіз особистого досвіду дозволив виявити такі утруднення:
·        використання ІКТ у системі навчальної роботи на уроках англійської мови вимагає попередньої ґрунтовної підготовки від вчителя;
·        підготовка уроку з використанням ІКТ потребує значних витрат часу в порівнянні зі звичайним уроком;
·        вибір засобу ТЗН утруднюється відсутністю  науково – обґрунтованого комплексного аналізу їх використання та  методичних рекомендацій.
·        вибір засобу ТЗН утруднюється відсутністю  науково – обґрунтованого комплексного аналізу їх використання та  методичних рекомендацій.
Використання мультимедійних засобів при навчанні передбачає декілька основних напрямків реалізації педагогічної діяльності, які можна поділити на дві групи відповідно до ролі учнів при проектуванні та створенні комп’ютерних засобів навчання. До першої групи слід віднести ті освітні продукти, які розробляються вчителями для подання змісту навчального матеріалу, при роботі з ними учням надається лише пасивна роль отримувача інформаційних даних. До другої групи належать інтерактивні освітні засоби, оскільки вони передбачають активну роль учня, який при їх використанні самостійно обирає розділи для навчання в рамках навчальної теми, визначаючи послідовність їх вивчення.
Найефективнішими з огляду на розвиток навичок мислення, пізнавальної діяльності учнів та навичок до самостійної дослідницької діяльності є засоби, які проектуються та розробляються самими учнями при вивченні навчального матеріалу. Викладачі відзначають високий рівень мотивації учнів до навчання у випадках, коли учням надається можливість за допомогою інформаційних технологій представляти результати цікавого для них навчального проекту, що виконувався під керівництвом вчителя.
Викладачі, що навчаються ефективному використанню інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у навчальному процесі, можуть знайомитися з прикладами мультимедіа-проектів та мультимедіа-уроків на Інтернет-сайтах, де зібрані колекції робіт учнів та методичні розробки вчителів, зокрема:

· підготовка комп’ютерних презентацій за допомогою мультимедіа;

· зйомка і комп’ютерний монтаж відеофільму;

· створення Інтернет-сайту;

· розробка навчального проекту.
Презентація – слово, яке в українській мові має два значення:

1. дія, акція (загальновживане значення): показ нового товару, пред’явлення широкому загалу нової інформації (представлення нової книжки, колекції мод, кінофільму) як рекламна, популяризуюча акція;

2. документ, створений за допомогою комп’ютерної програми PowerPoint. Синонімами терміну «презентація» в цьому розумінні є поняття «комп’ютерна презентація» та «мультимедійна презентація».

Поняття мультимедіа об’єднує різноманітні інформаційні об’єкти – такі як текст, графіка, відео, анімація та звук [4], які можуть використовуватися як учнями так і вчителями при проектуванні власних розробок. При цьому ними застосовуються інструментальні засоби розробки навчальних мультимедіа-матеріалів для формування гіперпосилань між фрагментами змістовних частин, забезпечення інтерактивності та створення багатошарових модульних структур, які включають цифрові фотографії, скановані зображення, фрагменти фільмів і текстів.

Презентація, як комп’ютерний документ, являє собою послідовність змінюючих один одного слайдів - тобто електронних сторінок.

Демонстрація такого документу може відбуватися на екрані монітору комп’ютера чи на великому екрані за допомогою спеціальних пристроїв – мультимедійного проектора, плазменого екрана, мультимедійного плато, телевізора, тощо. Глядачі бачать чергування зображень, на кожному з яких можуть бути текст, фотографії, малюнки, діаграми, графіки, відео-фрагменти, і все це може супроводжуватися звуковим оформленням - музикою чи голосовим коментарем диктора. Частіше демонстрація презентації супроводжує доповідь окремої людини.

При демонстрації об’єкти можуть відразу відображатися на слайдах, а можуть з’являтися на них поступово, в певний час, визначений доповідачем для підсилення наочності доповіді та акцентування на особливо важливі моменти її змісту. За потреб доповідач може порушити визначену заздалегідь послідовність демонстрації слайдів і перейти до будь-якого з них в довільному порядку. Програма PowerPoint, що входить до пакету Microsoft Office, дозволяє створювати презентації з ефектами анімації окремих об’єктів (тексту, фотографій, малюнків), з звуковим супроводом, демонстрацією відеофрагментів та використанням гиперпосилань для зміни визначеної послідовності демонстрації слайдів. Програма включає можливості малювання простих об’єктів і внесення зміни до малюнків і фотографій, відображення графіків і діаграм, на базі розробленої презентації забезпечується можливість її друкування в різних формах. Передбачена можливість збереження презентації у різних форматах дозволяє використовувати її не лише на комп’ютерах, на яких встановлене програмне забезпечення Microsoft Office, а й переглядати за допомогою будь-якого браузера.

В літературі не існує загальновизнаної класифікації презентацій за типом змісту та оформленням. Наприклад, Ястребов Л.Й. [7] пропонує класифікувати презентації за ступенем їх «оживлення» різними ефектами. Він виділяє такі групи презентацій:

1. Офіційна презентація – різного роду звіти, доповіді тощо перед серйозною аудиторією, в якій необхідним є строгий дизайн, витриманість, єдиний шаблон оформлення для всіх слайдів, вимагається чітке структурування та розміщення на слайдах всіх тез доповіді.

2. Офіційно-емоційна презентація. Така презентація використовується для двох цілей: передати слухачам деяку офіційну інформацію та надихати їх, переконати в чомусь. Наприклад, таку презентацію можна зробити на батьківські збори.

3. «Плакати». В цьому випадку презентація складається тільки з ілюстративного матеріалу. На слайдах – тільки ілюстрації з мінімумом підписів, комп’ютер використовується як звичайний слайд-проектор. Вся робота по поясненню змісту покладається на доповідача. Дуже бажаний єдиний шаблон оформлення.

4. «Подвійна дія». На слайдах презентації крім зображень використовується текстова інформація. Вона може або пояснювати вміст слайду або його «розширювати».

5. Інтерактивний семінар створюється для проведення семінару в режимі діалогу з аудиторією. Стають допустимими різноманітні анімації, рухомі малюнки, фотографії, що обертаються, об’єкти навігації, і особливо – розгалуження презентації: в залежності від відповідей слухачі, їх реакції на запитання і твердження.

6. Електронний роздатковий матеріал. Матеріал презентації має викладатися вичерпно докладно, оскільки у слухача немає можливості перепитувати доповідача. Додатковий матеріал може міститися у гіперпосиланнях або у спеціальних Замітках до слайду. Якщо презентація призначена для самостійної роботи, її інтерфейс, навігація по слайдах, можливості розгалуження повинні бути добре продумані та обґрунтовані.

7. «Інформаційний ролик». Ролик має демонструватися самостійно і незалежно від доповідача, причому автоматично повертатися до його початку. Весь показ проходить в автоматичному режимі. Презентація містить матеріали інформаційно-рекламного характеру, наочні матеріали, розраховані на швидке сприйняття. Наприклад, така презентація може використовуватися на виставках. Добре, коли така презентація супроводжується дикторським пояснюючим текстом, що звучить з колонок.


Крім того, навчальні презентації можна класифікувати за дидактичними ознаками: учительські та учнівські.

При цьому учительські презентації призначені для:

* супроводу лекції (текст, ілюстрації, інтерактивні засоби спілкування з аудиторією);

* ілюстрування лекції, доповіді (тільки малюнки, графіка, відео);

* узагальнення, представлення результатів діяльності учнів, наприклад для доповіді на педраді, методичній раді тощо;

* постановки проблеми, створення пізнавальної мотивації учнів, колег тощо;

* перевірки або самооцінювання знань чи вмінь тобто тестові;

* виконання вже зазначених функцій, тобто комбінована.

Учительська презентація за призначенням може бути:

– проблемною – вступ до теми;

– інформативною: інструкції, приклади для учнів, форми оцінювання, консультування. Вона використовується учнями самостійно впродовж вивчення теми, доступна їм в будь-який час навчального процесу;

– діагностичною, контролюючою: використовується для перевірки знань учнів, самооцінювання наприкінці вивчення теми, розділу, уроку. Використовується учнями індивідуально і самостійно після вивчення розділу, теми та доступна їм в присутності вчителя чи у вільному доступі.

Роль і місце учнівських презентацій сьогодні ще недостатньо вивчено і тому дидактичні можливості мультимедійних презентацій як потужного засобу навчання та розвитку учнів недооцінені і саме тому часто неправильно використовуються педагогами у навчальному процесі.

Учнівські мультимедійні презентації доцільно використовувати як для представлення результатів власних проведених досліджень, проектів, самостійної роботи, так і для виконання випереджуючих завдань як засіб ознайомлення з новою інформацією.

За кількістю учнів, які планують, проектують, розробляють, демонструють презентації можна розглядати презентації:

– індивідуальні – розробляються і створюються одним учнем;

– групові - розробляються і створюються малою групою учнів;

– класні – можуть бути підготовлені всім класом індивідуально чи малими групами, що створюють окремі слайди.

Переваги мультимедійних презентацій:

● Презентації можуть створюватися не тільки для показу на стінному екрані для групи слухачів в аудиторії, але також можуть використовуватися для індивідуального перегляду на комп’ютері.

● Комп’ютерні презентації можуть використовуватися як для занять з безпосередньою участю доповідача, так і без його участі (наприклад, для самоосвіти).

● Потенційна можливість інтерактивності дозволяє комп’ютерні презентації адаптувати під особливості сприйняття учнями навчального матеріалу.

● Часова інтерактивність надає можливість учню самостійно визначати початок, тривалість процесу навчання, а також швидкість просування по навчальному матеріалу.

● Інтерактивність при доборі потрібної послідовності відображення навчальної інформації забезпечує вільне визначення чергування використання фрагментів інформації.

● Змістова інтерактивність дозволяє змінювати, доповнювати чи зменшувати обсяг змістової інформації.

● Створені презентації легко тиражуються, можуть демонструватися практично на будь-якому комп’ютері і являють собою корисний засіб аудіовізуальної підтримки будь-якої доповіді – виступу на науковій конференції чи звіту перед класом.


Виходячи з того, що презентація є творчою роботою учнів, деякі вчителі помилково вважають, що в ній допустимі будь-які засоби і способи вираження ідей та думок учнів. Проте, як і в інших засобах, існують певні вимоги і критерії. Крім естетичних вимог до дизайну презентації, які не розглядаються в цій статті, існують специфічні вимоги до створення учнівської презентації як засобу подання самостійної дослідницької роботи учнів.
Важливим моментом при роботі вчителів з мультимедійними презентаціями є підготовка і проведення учнями презентації як дії, тобто презентування, демонстрація учнями створеної мультимедійної презентації. Це потужний та унікальний засіб для формування в учнів вмінь виступати перед аудиторією, коротко формулювати свою думку, структурувати свою доповідь, використовувати різні мультимедійні засоби і можливості (зображення, звукозаписи, відеофільми, гіперпосилання на інші веб-сайти або файли) для ілюстрування ідеї, гіпотези, висновків. В учнів формуються навички стисло, чітко, зручно для ефективної інтерпретації представити результати досліджень за допомогою вдало підібраних діаграм і графіків, а також відбирати найяскравіші переконливі факти для демонстрування думок, ідей. Важливим аспектом правового виховання учнів стає вміння посилатися в презентації на використані джерела інформації.
Програмою навчання крім розробки та створення прикладу учнівської мультимедійної презентації передбачається створення презентації, яку вчитель демонструє учням для супроводу вступного заняття на початку проведення навчального проекту, так званої учительської презентації. Вимоги до створення такого методичного мультимедійного продукту дещо інші ніж до створення прикладів учнівських робіт. Учительська презентація може бути продемонстрована учням на початку проекту, а також може бути використана учнями для самостійного перегляду під час роботи над навчальним проектом. Вона має зацікавити учнів, спонукати їх до самостійної роботи, до проведення дослідження, пов’язаного з темою навчального проекту. Тому на початку такої презентації можуть бути вміщені цікаві, провокуючі проблемні запитання. Основні запитання мають бути сформульовані таким чином, щоб вони чітко окреслювали проблему, стимулювали розвиток навичок мислення учнів, спонукали їх до роботи у проекті. В цій презентації, яка теж має відповідати віку учнів, можуть бути вміщені завдання для учнів, розподіл груп у проекті, етапи роботи та терміни їх виконання. Така учительська розробка може містити корисні для учнів посилання на друковані та Інтернет джерела, з яких учні можуть одержати додаткову інформацію. В презентації вчителя можуть бути вбудовані файли з формами оцінювання розроблених учнями робіт, тести для самоконтролю знань та навичок.
Використання мультимедійних засобів при навчанні передбачає декілька основних напрямків реалізації педагогічної діяльності, які можна поділити на дві групи відповідно до ролі учнів при проектуванні та створенні комп’ютерних засобів навчання. До першої групи слід віднести ті освітні продукти, які розробляються вчителями для подання змісту навчального матеріалу, при роботі з ними учням надається лише пасивна роль отримувача інформаційних даних. До другої групи належать інтерактивні освітні засоби, оскільки вони передбачають активну роль учня, який при їх використанні самостійно обирає розділи для навчання в рамках навчальної теми, визначаючи послідовність їх вивчення.
Найефективнішими з огляду на розвиток навичок мислення, пізнавальної діяльності учнів та навичок до самостійної дослідницької діяльності є засоби, які проектуються та розробляються самими учнями при вивченні навчального матеріалу. Викладачі відзначають високий рівень мотивації учнів до навчання у випадках, коли учням надається можливість за допомогою інформаційних технологій представляти результати цікавого для них навчального проекту, що виконувався під керівництвом вчителя.
Використання презентацій  в класі вимагає ретельного планування і  витрат часу. Ви повинні бути готові прийняти деякі або всі з наступних етапів:
1) Визначити, чи є у вас доступ до номерів устаткування і спеціальних класів, необхідних для відображення електронних презентацій. Як мінімум, вам буде потрібно ноутбук, проекційний пристрій, сумісний з програмним і апаратним забезпеченням, а також класом зі зручною розеткою, відповідним освітленням  і  екраном. Переконайтеся, що комп'ютер здатний виробляти всі ефекти, які ви плануєте для класу, такі як звук, відео або доступ в Інтернет.
2) Переконайтеся, що ваше власне комп'ютерне обладнання дозволить Вам створити та підтримувати ці презентації. Використання мультимедійних ресурсів вимагає відносно потужний комп'ютер і сучасну графічну операційну систему, таку як Microsoft Windows або  Macintosh.
3) Придбайте програму презентації. Один з найбільш популярних офісних пакетів (наприклад, від Microsoft, Corel, або Лотос) включить їх. Ваш кампус, можливо, вже придбали ліцензії на один або більше з цих продуктів. Нарешті, перевірте, щоб переконатися, що ваш вибір сумісний з системами, встановленими в класах.
4) Написати або переглянути свої лекції з мультимедійним слайд - шоу. Починати збирати переконливі картини і твори мистецтва, пояснювальні карти і діаграми, музичні кліпи, навіть короткі відеоролики , які можуть посилювати свій аналіз. Оцініть , які з цих матеріалів можуть бути надані в цифровій формі, а також розглянути наслідки авторських -Якщо можливо шляхом їх обговорення з відповідними фахівцями у вашій школі. При підготовці тексту для презентації - заголовків або пояснювальні записки -
використовувати прості положення і стандартні шрифти (наприклад, Arial або Times New Roman) , щоб гарантувати , що ваша презентація буде виглядати так само , незалежно від того, який комп'ютер ви використовуєте. Оптимальний розмір шрифту для заголовків є двадцять-чотири точки, хоча ви можете використовувати тридцять  або більше , якщо ви хочете.
Звичайно, мультимедійні уроки можуть містити традиційні форми і методи навчання, теж. Очевидно, що мультимедійні уроки вимагають великої підготовки і вчитель повинен мати можливість використовувати інший комп'ютер щоб зробити цікаві і повчальні презентації.
Використовуючи мультимедійні презентації, важливо пам'ятати, правильний баланс між традиційними і новими технологіями навчання. Найбільш ефективний урок є той, який включає в себе часткове використання мультимедійних презентацій в поєднанні з традиційними методами.
Систематичне використання мультимедійних презентацій на уроках англійської мови сприяє:
- підвищенню ефективності методів навчання;
- взаємодія міждисциплінарних зв'язків;
- можливості для створення проектів та різних завдань з використанням комп'ютерних технологій;
- різке підвищення інтересу учнів до нашого предмету;
- поліпшення учень-учитель відносин;
- управління часом на уроці;
Підводячи підсумок, важливо розуміти, що мультимедійний урок дає вчителям можливість об'єднати безліч цікавих завдань, залучити в активну роботу ще учня на уроці англійської мови, щоб зацікавити їх в цій темі і спонукати їх працювати незалежно один від одного.
Вчителі повинні іноді залучити своїх учнів до процесу проведення презентацій, пояснюючи мету презентації та беручи доуваги думку дітей.
Таким чином, використовуючи мультимедійні презентації вчитель інтенсифікує процес навчання, робить його більш наочним, більш цікавим, більш динамічним і більш сучасним в результаті. Це, безумовно, принесе успіх у педагогічній діяльності і результатах учнів.
Комп'ютери увійшли у різні сфери діяльності людей. Вони також стали необхідною річчю на уроці англійської мови. Це сприяє не тільки розвитку творчих здібностей студентів, а й зміни в технології уроку, що робить його більш цікавим і ефективним.
 Розвиток системи освіти вимагає від педагогічної науки практики вивчення й впровадження нових
методів навчання і виховання учнів. Щоб успішно розвивати пізнавальні процеси у навчальній діяльності, необхідно шукати більш сучасні засоби і методи навчання. Використання комп'ютера з його величезними універсальними можливостями і є одним з таких засобів. Застосування комп'ютерних інформаційних технологій у навчанні - одна з найбільш важливих і стійких тенденцій розвитку світового освітнього процесу. Інформаційна технологія навчання - це процес підготовки і передачі інформації учню засобом здійснення якого є комп'ютерна техніка та програмні засоби.
Сучасний учитель іноземної мови –учитель, який докорінно переосмислив свою роль у навчально-виховному процесі з урахуванням новітніх рис суспільства: розвиток комп'ютерного інтелекту та усвідомлення, що англійська мова є лідером у міжнародному спілкуванні.
Згідно з методичними рекомендаціями щодо організації навчально-виховного процесу зміст навчання іноземної мови має бути зорієнтованим на розвиток мотивації до вивчення і на формування комунікативних умінь та навичок у всіх видах мовленнєвої діяльності. У сучасному мовному просторі комп’ютерні технології стали невід’ємною частиною спілкування, отримання інформації, розвитку творчих здібностей та самоосвіти. Для учнів це природний та цікавий шлях до розвитку уміння спілкуватись не тільки рідною, а й іноземною мовою. Тому актуальність використання комп’ютерних технологій на уроці полягає саме в ефективності поєднання корисного і цікавого, навчання і розваги, наочності і інформативності. Саме ці положення й стали вихідними у виборі проблеми, над вирішенням якої я працюю на уроках іноземної мови, а саме “Використання мультимедійних презентацій на уроках іноземної мови”.
Використання комп‘ютерних технологій робить урок привабливим та сучасним. Урок, на якому відбувається індивідуалізація навчання, розвивається пізнавальна діяльність учнів, а саме інтелектуальна активність, логічне мислення, увага, пам‘ять, мова, уява, інтерес до навчання. Урок, на якому з‘являються нові можливості для розвитку гармонічної індивідуальності, здібної до колективної співпраці.
На мою думку мультимедійна форма вираження навчальної інформації найбільш актуальна на сьогоднішній день у зв'язку з комп'ютеризацією процесу освіти. З метою розвитку особистості потрібна інша тактика пред'явлення навчального матеріалу: вона повинна сприяти розвитку мислення та пізнавальної активності.
На уроці введення нового матеріалу незамінним є використання мультимедійних презентацій, таблиць, найефективніших під час семантизації лексичних одиниць та первинного відпрацювання їх використання. На уроках формування навичок і розвитку умінь процес засвоєння знань із застосуванням комп’ютерних технологій стає цікавішим та ефективнішим, автоматизується вживання граматичних структур в усному мовленні, а також формується граматична правильність мовлення за рахунок багаторазового вживання мовленнєвих структур.
Мультимедійна презентація іншомовного матеріалу – спосіб пред'явлення творчо переробленого вчителем, адаптованого для учнів мовної інформації у вигляді логічно завершеної добірки слайдів з певних тем. Мультимедійна презентація базується на використанні аудіовізуальних можливостей комп'ютерних технологій.
Спираючись на комп’ютерні технології, я розширюю можливості навчального процесу за допомогою використання презентацій у навчальному процесі. Таким чином учні вчаться :
•        читати з метою вибіркового отримання інформації;
•        точно записувати необхідну інформацію;
•        оформляти короткі повідомлення;
•        точно і стисло викладати думку;
•        визначати тему та основні ідеї тексту і записувати їх;
•        формулювати своє ставлення до прочитаного;
•        оформляти пункти плану;
•        користуватися словником і довідковою літературою.
Публікації у програмі Publisher допомагають мені розробити та створити наочний матеріал:
1.      Плакати та постери,
2.      Стінгазети,
3.      Листівки і багато іншого.
Таким чином можна створити наочність з будь-якої теми, для будь-якого уроку.
Найбільш доступним засобом для створення власних комп'ютерних навчальних продуктів є програма Power Point - майстер створення презентацій. Презентація може стати своєрідним планом уроку, його логічною структурою, тобто може бути використана на будь-якому етапі уроку або на будь-якому типі уроку, будь то: вивчення нового матеріалу або закріплення, контроль знань або домашнє завдання та ін..
Презентація дає можливість мені проявити творчість, індивідуальність, уникнути формального підходу до проведення уроків. Вона забезпечує можливість для:
•        інформаційної підтримки;
•        ілюстрування;
•        використання різноманітних вправ;
•        економії часу і матеріальних засобів;
•        побудови канви уроку;
•        розширення освітнього простору уроку.
Презентацію також можна використати для підготовки тематичного свята. Таким чином залучення новітніх технологій до процесу вивчення іноземної мови підвищує інтерес до вивчення іноземної мови та культури, заохочує учня до індивідуальної та творчої роботи.
Мій досвід застосування комп'ютерних слайдових презентацій у навчальному процесі підкреслив безперечні переваги цього виду навчання і я зробила цінний висновок, що цей процес істотно розширює можливості звичайних підручників за рахунок використання звукового й відео супроводу й ефектів анімації. Під час уроку в учнів задіюються слухові й візуальні канали сприйняття, що дозволяє збільшити не тільки обсяг сприйманої інформації, але й міцність її засвоєння. Зміст матеріалу опирається на принцип обліку індивідуальних особливостей учнів з різним рівнем готовності до навчання, що передбачає можливість розвитку кожного учня, а також дозволяє вибудовувати його індивідуальну освітню траєкторію.
Таким чином, перевагами застосування інформаційно-комп’ютерних технологій під час проведення уроків англійської мови, на мій погляд, можна вважати: підвищення якості навчання та ефективності контролю, збільшення ,кількості додаткової інформації, скорочення часу подачі матеріалу, зорієнтованість на сучасні методи навчання, які стимулюють мотивацію учнів. Застосування зазначених видів роботи підвищує ефективність засвоєння навчального матеріалу, сприяє міцному формуванню навичок говоріння учнів. Комп’ютер є ефективним помічником, він змінює роль учителя від учителя-інформатора на вчителя-організатора навчальної діяльності учнів з урахуванням особливостей сучасної дитини.













                            Список використаної літератури:
1. Марек, П. Крістофер, Н., & Koenig, CS (2002). Застосування технології для полегшення стендових. Викладання психології, 29 (1), 70-72.
2. Roblyer, MD, і Дерінг, AH (2012). Інтеграція освітніх технологій в навчальному процесі (6-е изд.). Allyn & Bacon.
3. Siegle Д., & Фостер, Т. (2000). Ефекти портативних комп'ютерів з мультимедіа та програмним забезпеченням уявлення про успішність учнів. джерело http://www.eric.ed.gov   
4. Мерфі-Джуді, К., (1997). Грамотність для вивчає іноземної мови в інформаційному столітті. NEXUS: Конвергенція мови і дослідження з використанням технології. Каліка серія монографій, Том 4.
 5. Морзе Н. В. Інформатика: підруч. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл.: рівень стандарту/Н. В. Морзе, В.П. Вембер, О.Г. Кузьмінська. — К.: Школяр, 2010. — 304 с.: іл.
6. Денисова, Ж. А. Мультимедийная презентация языкового материала как методический прием [Текст] / Ж. А. Денисова, М. К. Денисов // Иностранные языки в школе – 2008. - №3. – С. 20-27.
7. Молянинова О.Г. Мультимедиа в образовании (теоретические основы и методика использования): Монография. -Красноярск: Изд. КрасГУ. 2002. 300 с.
.8.Андрієвська В.М., Олефіренко Н.В. Мультимедійні технології у початковій ланці освіти. – Інформаційні технології і засоби навчання. – 2010. – №2 (16). – Режим доступу до журналу: http://www.ime.edu-ua.net/em.html.
9. Бекреньова І.І. Використовуємо сучасні підходи у викладанні англійської мови. – Х.: Основа, 2007. – 95с.
10. Коваленко Ю.А. Використання інформаційних технологій у навчанні іноземних мов // Іноземні мови. – 1999. – №4. – С.37-41.
11. Кужель ОМ. Можливості використання мультимедійних курсів у навчанні читання на початковому ступені середньої школи // Іноземні мови. – 2002. – № 3. – С. 10-12.
12. Маланова О.В. Використання компютерних технологій з урахуванням особливостей учня // Англійська мова та література. – 2006.– №34. – С.6.
13. Михайленко Т.А. Інноваційні технології у вивченні англійської мови. – К.: Шк. Світ. – 2008. – 128с.
14. Черьоміна І. Комп'ютери в початковій школі: проблеми і можливості // English. – 2009. – №9. – С.3-4.
15. Хрісточевскій С.А. Електронні мультимедійні підручники та енциклопедії. // Інформатика та освіта, - 2000, № 2. - С. 71-77.
16. Хуторський А.В. Інтернет в школі - М.: ИОСО РАВ, 2000. -304с.
17. Чулошнікова Р.М. Інтегрування проектної роботи в навчальні програми - дуже важка, але важлива робота. // Матеріали міжнародної конференції "Від відкритої школи до відкритого суспільства". - М., 1999. - С. 70...